Lehet, hogy nem is a PMS gyötör? Tudjunk meg többet a PMDD-ről!

A premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD) a reproduktív éveikben lévő nők körülbelül 3-8%-át érinti. Ismerjük meg az okait, a tüneteit, és hatékony kezelési módszereit!

Lehet, hogy nem is a PMS gyötör? Tudjunk meg többet a PMDD-ről!

Mi az a PMDD?

A premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD) a premenstruációs szindróma (PMS) egy súlyos formája, amely becslések szerint a reproduktív korban lévő nők körülbelül 3-8%-át érinti. A PMDD előfordulása mögött a hormonális egyensúly zavarai állnak, amelyek rendellenes válaszokat váltanak ki a neurotranszmitterek, különösen a szerotonin szintjében, ami negatívan befolyásolja a hangulatot és a fájdalomérzékelést is. 

A premenstruációs diszfóriás zavar kockázati tényezői közé tartozik a hangulati rendellenességek korábbi vagy jelenlegi fennállása, illetve azok előfordulása a családban. A stressz, a jelentős mértékű traumák, valamint egyes életmódbeli és környezeti tényezők szintén negatívan befolyásolják az általános hormonális egyensúlyt, ami szorosan összefüggésbe hozható a PMDD és más panaszok kialakulásával. 

A premenstruációs diszfóriás zavar összetéveszthető más rendellenességekkel, mint például egyes depressziós zavarok vagy a generalizált szorongásos zavar, ami jelentősen megnehezíti a diagnózist. Továbbá, a PMDD gyakran kísérhet, vagy súlyosbíthat olyan állapotokat, mint például a szorongásos zavarok, a depresszió, illetve a krónikus fájdalom szindróma, ami hangsúlyozza a megfelelő diagnózis és a szakszerű kezelés kiemelkedő fontosságát.


Mi a különbség a PMS és a PMDD között? 

A premenstruációs szindróma (PMS) és a premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD) könnyen összetéveszthetők a tünetbeli hasonlóságok miatt, azonban súlyosságuk és a mindennapi életre gyakorolt hatásuk jelentősen különbözik. A PMS egy rendkívül gyakori állapot, hiszen a reproduktív korban lévő nők akár 75%-át is érintheti. A PMS tünetei változatosak, beleértve az érzelmi és fizikai panaszokat, mint például a hangulatingadozás, a puffadás, a fáradtság és a mellek feszülése. Ezek a tünetek ugyan sokak számára kihívást jelentenek, kezelhetők, és nem zavarják olyan jelentős mértékben a mindennapokat, mint a PMDD

A premenstruációs diszfóriás zavar ezzel szemben sokkal ritkább és súlyosabb. A nők csaknem 3-8%-át érinti, és olyan intenzív tüneteket okoz, amelyek megzavarhatják a napi tevékenységeket és jelentősen ronthatják az életminőséget. A PMDD hasonló tüneteket mutat, mint a PMS, de olyan súlyos hangulati zavarokat is előidéz, mint például az intenzív szomorúság, a kétségbeesés, a ingerlékenység, vagy a szorongás. A premenstruációs diszfóriás zavar érzelmi és fizikai tünetei jellemzően a menstruációs ciklus luteális fázisában, az ovuláció és a menstruáció kezdete közötti időszakban jelentkeznek, és általában a menstruáció kezdete után néhány napon belül megszűnnek.

Míg a PMS-t jellemzően életmódbeli változtatásokkal és vény nélkül kapható gyógyszerekkel kezelhetjük, a PMDD-t súlyos krónikus orvosi állapotként tartják számon, az életmódbeli változtatások mellett gyógyszeres kezelést is indokolttá tehet.

A PMDD hagyományos kezelési módszerei

Premenstruációs diszfóriás zavar esetén gyakran írnak fel antidepresszánsokat, például szelektív szerotoninvisszavétel-gátlókat (SSRI), amelyek a szerotoninszint szabályozásával fejtik ki hatásukat. A hormonális egyensúly szabályozására irányuló más készítmények is alkalmazhatók, beleértve a fogamzásgátló tablettákat, amelyek stabilizálhatják a tüneteket kiváltó hormonális ingadozásokat. Súlyos esetekben kognitív viselkedésterápia (CBT) is indokolt lehet.

Milyen életmódbeli változtatások segíthetnek a PMDD kezelésében?

Az életmódbeli változtatások kulcsfontosságú szerepet játszanak a PMDD kezelésében. Az egészséges és tápanyagokban gazdag táplálkozás, a rendszeres testmozgás, az elegendő és jó minőségű alvás, illetve a hatékony stresszkezelési technikák, mint például a jóga vagy a meditáció jelentősen enyhíthetik a tüneteket. A következetes napi rutin kialakítása segíthet stabilizálni a hangulatot és csökkenteni a tünetek súlyosságát.

Étrend-kiegészítők, melyek segíthetnek a PMDD tüneteinek csillapításában

Ligetszépeolaj

A ligetszépeolaj gazdag gamma-linolénsavban (GLA), egy omega-6 zsírsavban, amely segíti a hormonszintek szabályozását és a prosztaglandin szintézisét. Ez a folyamat kulcsfontosságú a premenstruációs diszfóriás zavar tüneteit kiváltó hormonális egyensúlyzavarok mérséklésében, potenciálisan stabilizálva a hangulatingadozásokat és a depressziót. A ligetszépeolajban található gamma-linolénsav (GLA) befolyásolja az idegműködésben és a fájdalomérzékelésben részt vevő anyagok termelődését is, ami enyhítheti a PMDD-hez társuló fizikai és érzelmi tüneteket. A ligetszépeolaj rendszeres alkalmazása, általában napi 500-1000 milligramm adagban, segíthet csökkenteni az érzelmi tüneteket, mint például az ingerlékenység és szorongás, valamint az olyan fizikai kellemetlenségeket, mint például a mellfeszülés és a fejfájás.

Kalcium

A kalcium hatással van a hormonok felszabadulására és a hangulat szabályozására is. A menstruációs ciklus során az ösztrogén és a progeszteron szintjének természetes ingadozása befolyásolja a kalcium szintjét a szervezetben. A kalcium étrend-kiegészítők pótolják a szervezetben a kalciumot, így segítve a hormonális egyensúlyzavarok által érintett sejtfolyamatok stabilizálását. A beszámolók szerint a PMDD érzelmi és fizikai tüneteinek enyhítésében, különösen a menstruációs ciklus luteális, vagyis a peteérést követő fázisában, naponta körülbelül 1000 milligramm kalcium bevitele segíthet.

Ajánlott termék: Mannavita Prémium Nyers Moringa Őrlemény

Magnézium

A magnézium kulcsszerepet játszik az idegi jelátvitelben és az izmok ellazításában. Természetes NMDA-receptor-antagonistaként is hat, ami segít csökkenteni az idegsejtek ingerlékenységét, és bizonyítottan enyhíti a hangulatingadozásokat és a fejfájást. A magnézium-ionok segítenek stabilizálni az idegsejtmembránokat, illetve létfontosságúak a neurotranszmitterek megfelelő működéséhez is, ami rendkívül előnyös lehet a PMDD-vel összefüggő ingerlékenység és szorongás kezelésében. Naponta akár 200-400 milligramm magnézium bevitele segíthet kezelni a premenstruációs diszfóriás zavar neurológiai tüneteit, mint például a szorongás és a fejfájás.

Barátcserje

A barátcserje hatással van a hipothalamusz-hipofízis-petefészek tengelyre, így képes lehet szabályozni a luteinizáló hormon (LH) és a tüszőstimuláló hormon (FSH) termelését, ami kiegyensúlyozottabb progeszteronkibocsátást eredményez a menstruációs ciklus második felében. A barátcserjében található flavonoidok, iridoid glikozidok és terpenoidok együtt járulnak hozzá a hormonális egyensúly szabályozásához és a tünetek enyhítéséhez. Naponta 150-250 milligramm barátcserje-kivonat bevitele segíthet kezelni a hangulatingadozásokat, csökkenteni a premenstruációs ingerlékenységet, valamit a mellek érzékenységét is.

Ajánlott termék: Zafír Barátcserje Kapszula

B6-vitamin

A B6-vitamin alapvető a neurotranszmitterek, többek között a szerotonin és a dopamin szintéziséhez, amelyek befolyásolják a hangulatszabályozást. Szerepet játszik a myelin képződésében is, ami által segíti az idegsejtek megfelelő működését. A piridoxin, a B6-vitamin aktív formája elősegíti a triptofán szerotoninná történő átalakulását, így hozzájárulhat a hangulat javításához és a premenstruációs diszfóriás zavar tüneteinek csillapításához. Naponta 50-100 milligramm B6-vitamin bevitele jelentősen enyhítheti a hangulattal kapcsolatos tüneteket, illetve a puffadást is a folyadékegyensúly szabályozásával.

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak ismertek gyulladáscsökkentő tulajdonságaikról és az agy egészségében betöltött szerepükről. Létfontosságúak a sejtmembránok fluiditásához és a neurotranszmitter rendszerek működéséhez, ami befolyásolhatja a hangulatot és az érzelmek szabályozását. Az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) az omega-3 zsírsavak elsődleges aktív formái, amelyek segítenek csökkenteni a szisztémás gyulladást és elősegítik a neurotranszmitterek egészségesebb működését. Az omega-3 zsírsavakból naponta 1-2 gramm bevitele javasolt a PMDD érzelmi és fizikai tüneteinek csillapítására.

Ajánlott termék: Mannavita MegaKrill

A fenti étrend-kiegészítők mindegyike célzottan hat a premenstruációs diszfóriás zavar különböző tüneteire, így a személyre szabott, átfogó kezelés részeként alkalmazva hozzájárulhatnak a panaszok jelentős enyhítéséhez. Új készítmény alkalmazása előtt ajánlott orvosunkkal konzultálni az egyéni egészségügyi szükségletek függvényében.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK532307/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK560698/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK500020/

https://examine.com/conditions/pmdd

https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/1111/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC2491904/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28635534/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35574174/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18366818/

Fotók a megjelenés sorrendjében:

Polina Zimmerman

Tim Samuel

Yaroslav Shuraev

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 846 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute