TÉMÁK, Kategóriák

Amit tudni érdemes a szívritmuszavarokról és a szívbillentyűk betegségeiről

593
HOZZÁSZÓLÁS:

Ritmuszavarról akkor beszélünk, ha az emberi szív nyugalomban a normális 70 – 80 percenkénti ütésnél többet (tachycardia), vagy kevesebbet (bradycardia) üt, illetve ha működése nem ritmusos (arrythmia). A ritmuszavarok nagy része enyhe, alig észrevehető panaszokat okoz.szivritmus-szivritmuszavar

Szapora szívdobogás érzés hátterében pitvari eredetű gyorsult szívműködés (supraventricularis tachycardia), egy szívdobbanás kimaradásának, majd egy erősebb ütés érzésének az oka kamrai eredetű pótütés (ventricularis extrasystole) lehet.

Más esetben a ritmuszavarok súlyos tünetekkel jelentkeznek: hirtelen halál, ájulás (atrioventricularis block, kamrafibrilla-tio). A panaszokkal nem járó ritmuszavarokat esetleg csak rutin EKG-vizsgálatok során fedezik fel.

A ritmuszavarok lehetnek öröklődőek, de többnyire szívbetegségek talaján alakulnak ki.

Gyógyszeres kezeléssel a ritmuszavarok zöme gyógyítható. Kezelhetetlen esetekben mesterséges ingerületkeltő (pacemaker) beültetése vezethet gyógyuláshoz.

A szívbillentyűk betegségei

Az antibiotikumok széles körű használatának elterjedése előtt a szívbillentyűk betegségeit leggyakrabban reumás láz idézte elő. Manapság egyre nagyobb hányadot tesznek ki a veleszületett fejlődési rendellenességek, tumorok, szívbelhártya-gyulladás vagy infarktus következtében kialakult elváltozások.

A billentyűbetegségek két formáját különítjük el: ha a billentyű szűk és heges, nem képes elegendő vért átengedni (stenosis), ha pedig kitágult vagy szakadozott, akkor nem képes tökéletesen zárni és valamennyi vért visszaenged (insuffitientia).

A billentyű károsodása szinte minden esetben fonendoszkóppal hallható zörejt okoz. A diagnosztikában legfontosabb a szív ultrahangos vizsgálata (echocardiographia).

A leggyakoribb billentyűbetegségek közé tartozik a bal oldali pitvarkamrai billentyű szűkülete (mitralis stenosis), aminek még ma is a leggyakoribb oka a reumás láz. Gyakori még ugyanennek a billentyűnek az elégtelensége (mitralis insuffitientia), egyes esetekben pedig a kettő kombinációja is lehetséges.

A többi szájadék szűkülete ritkább (aorta stenosis vagy insufficientia, tricuspidalis stenosis vagy insuffitientia és pulmonalis stenosis vagy insuffitientia).

A billentyűk betegségei gyakran semmiféle panaszt nem okoznak, máskor fáradékonyság, fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés, súlyos esetben szívelégtelenség alakulhat ki.

A billentyűbetegségek kezelése legtöbbször műtéti úton történik: műbillentyű-beültetéssel vagy a szűkült billentyű tágításával.

593
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]